www.billelar.dk                                 Back to texts

Weekendavisen 26. oktober 2007

<font size="5" face="Times New Roman"></font>
Det Nationale Fotomuseum har en fremtid

Af STEEN BILLE LARSEN

DebatindlægTak for de mange roser fra Mette Sandbye i Weekendavisen 19. oktober for det arbejde, som Det Kongelige Bibliotek har gjort de seneste ti år at virkeliggøre en gammel drøm om at bringe Billedsamlingens store fotohistoriske samling frem i lyset ved at oprette Det Nationale Fotomuseum og indrette et særligt udstillingslokale til museet i Rotunden.

Fotomuseets første leder var Ingrid Fischer Jonge. Hun startede som leder af Kort- og Billedafdelingen og blev senere chef for Kulturafdelingen. Scenen skifter – og skal skifte – i kulturlivet. Fra 1. august er Ingrid Fischer Jonge blev direktør for Museet for Fotokunst på Brandts, som kan glæde sig over at have tiltrukket en højt fagligt kvalificeret leder.

Det Kongelige Biblioteks kulturelle aktiviteter har flere facetter. Det Kongelige Bibliotek er ikke kun et fotomuseum, men en kulturinstitution, som ud over fotomuseet også skal række over bl.a. koncerter, foredrag og kulturhistoriske udstillinger m.m.. Som efterfølger for Ingrid Fischer Jonge har vi derfor valgt at ansætte som ny kulturchef Uwe Bødewadt, som med stor succes har været leder af Kulturhuset i Stockholm. Målet er at befolkningen som helhed skal have mulighed for at se og opleve bibliotekets rige skatte i alle dets facetter.

Inden for dette tilbud eksisterer Det Nationale Fotomuseum stadig. Der er lagt et program for de kommende udstillinger. En af dem er en udstilling om fotografen Jakob A. Riis i efteråret 2008, som bliver en af de store satsninger. Ingrid Fischer Jonge nåede i sin tid som leder at udtage over 40.000 værker fra Billedsamlingen til en særlig samling for fotomuseet. Det Nationale Fotomuseums samling er ikke kun til for Det Kongelige Bibliotek, men skal kunne benyttes af fagfolk og kunne udlånes til udstillinger andre steder. Det er derfor besluttet i de kommende år at registrere og digitalisere denne fornemme samling, således at den også kan blive et arbejdsredskab for andre. Et øget samarbejde med Museet for Fotokunst i Odense er noget, som vi håber på, da det giver nemmere mulighed for at se værkerne uden for København. Samlingen bliver i øvrigt inden for det næste halve års tid overflyttet til et klimastyret magasin med bevaringsforhold som modsvarer samlingens høje kvalitet.

Udstillingerne i Det Nationale Fotomuseum er blevet godt modtaget af pressen, men en af de helt store udfordringer er at få langt flere besøgende til alle vore udstillinger. Det er derfor aftalt med den nye kulturchef at benytte lejligheden til at udarbejde en handlingsplan, som vil omfatte litteratur, musik, udstillinger og andre kulturelle aktiviteter samt gennemtænke Kulturafdelingens organisation, herunder de faglige ledelsesforhold for Fotomuseet. Vi er enige i, at samlingen er en af de fremmeste i Europa. Den skal derfor også i fremtiden have en fagligt kvalificeret leder.


Steen Bille Larsen
Vicedirektør
Chef for Nationalbiblioteket


Creative Commons License 
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.


www.billelar.dk